Prekomerna telesna teža psa


Debelost je prehranska bolezen pri kateri se pojavlja v telesu presežek maščobnega tkiva. Nastane zaradi prevelikega vnosa hranil v telo in premajhne porabe energije. Tudi pri naših hišnih ljubljencih postaja prekomerna telesna teža vedno pogostejša težava..


Preberi več>Toplotni udar


Toplotni udar je življenje ogrožajoče stanje, ki je posledica prekomernega dviga telesne temperature. Pri tem lahko pride do šoka, multiorganske odpovedi in celo smrti. Pes, pri katerem se razvijejo znaki toplotnega udara, potrebuje takojšnjo veterinarsko pomoč.Preberi več>

Zakaj vam pišemo o drevesnih škodljivcih?
Te gosenice pokrivajo drobne ožigalne dlačice, ki vsebujejo dražeči toksični protein (thaumetopoein). Le-ta pri ljudeh in drugih sesalcih ob stiku povzroči hudo vnetno reakcijo na koži ali sluznicah.

Preberi več >

Na naši kliniki smo bili prvi v Sloveniji opremljeni z MR aparatom za živali, zato vam želimo predstaviti uporabne možnosti te diagnostične metode. Magnetna resonanca je neinvazivna, po do sedaj znanih podatkih zdravju živali popolnoma neškodljiva in neboleča diagnostična tehnika, ki se uporablja predvsem za prikaz bolezenskih procesov v glavi, hrbtenici in sklepih. 

Preberi več > 

Alergija je bolezen pri kateri postane žival preobčutljiva na običajne snovi iz okolice. Nekateri menijo, da se razvije v prvih 4 mesecih življenja.

Najpogosteje so naše živali preobčutljive na:

- bolšjo slino – vnos alergena preko kože

- na hrano – vnos preko prebavil

- na alergene v zraku – vnos preko dihal


                                           Preberi več >


 
Mikrosporija je nalezljiva glivična bolezen kože pri mačkah, psih in nekaterih drugih živalih ter človeku. To zoonozo (bolezen, ki se z živali prenaša tudi na človeka), laično poimenovana tudi "mačja bolezen" povzroča Microsporum canis, podobno obolenje lahko povzročajo tudi dermatofiti iz rodu Trichophyton.

Siringomielijo najpogosteje ugotavljamo pri pasmi kavalir king Charles španjel, kjer ima spremembe kar velik odstotek psov. Ker je njihova lobanja s selekcijo postala premajhna, prihaja do ukleščenja malih možganov v hrbtenični kanal. Zaradi utesnjenega prostora na prehodu iz lobanjske votline v hrbtenični kanal je otežen pretok cerebrospinalne tekočine, posledično se v hrbtenjači lahko razvijejo s tekočino napolnjene kaverne, t.i. sirinksi. Bolezen lahko poteka brez kliničnih znakov ali povzroča hudo bolečino.

                                          Preberi več >Kužni kašelj oz. infekciozni traheobronhitis je klinični sindrom vnetja zgornjih dihal - sapnika (traheje), sapnic (bronhov) in občasno tudi grla (larinksa). Povzročajo ga različni povzročitelji, pogosto v kombinaciji: virusi, bakterije in mikoplazme.
Značilen klinični znak je intenziven, suh kašelj, ki se pojavi iznenada.

Preberi več >Dirofilarioza je obolenje, ki ga povzroča zajedavec srčna glista (Dirofilaria immitis). Prizadane lahko številne vrste sesalcev, vključno s psi, mačkami in dihurji. Prenašalec (vektor) je komar. Odrasli zajedavci so gliste, dolge do 30 cm, ki se naselijo v pulmunalnih arterijah, žilah, ki iz desnega srčnega prekata dovajajo kri v pljuča: V primeru hude invazije se naselijo tudi v desno stran srca, izjemoma drugod po telesu. Od domačih živali najpogosteje zbolijo psi. Mačke so bolj odporne in zbolijo redkeje vendar ima bolezen pri njih hujši potek. V Evropi obstaja nevarnost  okužbe v Mediteranu, v Sloveniji je omejena na Primorje.


                                          Preberi več >

Kaj je cepljenje?

Zakaj cepiti živali?

Kaj, kdaj, kako pogosto?

Ali so cepiva varna?


Preberi več > 

Bolhe so krvosesne žuželke, ki pri psih in mačkah povzročajo srbež in s tem povezano nelagodje. Pri velikem številu psov bolšja slina, ki jo ob ugrizu bolha sprosti v kožo, povzroča alergijsko reakcijo, ki je še posebej srbeča.

Najbolj razširjena vrsta bolh pri nas je mačja bolha - Ctenocephalides felis, ki sesa kri pri psih in mačkah. Izjemoma lahko ugrizne tudi človeka, vendar se na ljudeh ne naseli trajno.Klopi pri psih


 
     Klopi so krvosesi zunanji zajedavci, ki niso le nadlega sama po sebi ampak so nevarni    
     predvsem zaradi prenosa nekaterih t.i. vektorsko prenosljivih bolezni.

Srčne operacije v veterini


Veterinarska medicina je v zadnjih dvajsetih letih dosegla velik napredek. V mnogih pogledih uspešno sledi humani medicini. Velik razvoj je dosegla tudi kardiologija, veja veterine, ki se ukvarja z boleznimi srca. Tako danes srčne operacije pri psih in v manjši meri pri mačkah niso več novost.