Skrb za zdravje psička se začne že s skrbjo za zdravje psice, pravilno ter polnovredno prehrano matere in mladičkov, odpravljanjem notranjih in zunanjih zajedalcev, nadzorovano kotitvijo itd. Torej je zdravje vašega psička v veliki meri odvisno že od vestnosti vzreditelja.


Skrb za zdravje mlade muce se začne že s skrbjo za zdravje mačke, pravilno ter polnovredno prehrano matere in mladičkov, odpravljanjem notranjih in zunanjih zajedalcev, nadzorovano kotitvijo itd. Torej je zdravje vaše muce v veliki meri odvisno že od vestnosti vzreditelja.

Steklina je verjetno najstarejša omenjena zoonoza – bolezen, ki se prenaša iz živali na ljudi. Povzroča jo Lyssa virus iz družine Rhabdoviridae in lahko prizadene vse sesalce ter ljudi. Za steklino na svetu letno še vedno umre 59.000 ljudi, predvsem otrok v državah tretjega sveta.

Cepljenje psov proti steklini je zakonsko obvezno predvsem zaradi zaščite ljudi pred to nevarno boleznijo.

Preberi več >
Lastniki psov nas pogosto vprašujete ali je potrebno vsakoletno cepljenje psov proti kužnim boleznim. Mednarodne veterinarske smernice za cepljenje psov in mačk zagotavljajo, da je zaščita proti trem kužnim boleznim psov v kombiniranem cepivu (parvoviroza, pasja kuga in adenoviroza) daljša od enega leta, cepljenje proti dvema boleznima v cepivu (parainfluenci in leptospirozi) pa je potrebno ponavljati letno, vendar smo bili v Sloveniji dolgo omejeni le s kombiniranim cepivom proti vsem petim kužnim boleznim.
Prihod novih cepiv na tržišče nam je omogočil, da smo pri zaščiti psov lahko naredili korak naprej.

Preberi več >