Na naši kliniki smo bili prvi v Sloveniji opremljeni z MR aparatom za živali, zato vam želimo predstaviti uporabne možnosti te diagnostične metode. Magnetna resonanca je neinvazivna, po do sedaj znanih podatkih zdravju živali popolnoma neškodljiva in neboleča diagnostična tehnika, ki se uporablja predvsem za prikaz bolezenskih procesov v glavi, hrbtenici in sklepih.

MR je najboljša slikovna diagnostična metoda za ugotavljanje nevroloških motenj pri živalih.
 

Kdaj priporočamo magnetno resonanco?

 • pareza in paraliza nog zaradi bolezni medvretenčnih diskov (degeneracija in hernija diska, embolija ...)
 • prirojenih anomalije možganov in hrbtenjače (hidrocefalus, Chiari sindrom, siringomielija ...)
 • vnetje možgan (GME, nekrotizirajoči encefalitis ...)
 • bolečine v vratu zaradi prirojenih ali pridobljenih poškodb (Wobblerjev sindrom, hernia disci ...)
 • epilepsija in krči
 • spremembe v obnašanju in gibanju
 • obolenje srednjega ušesa – vestibularni sindrom
 • slepota in gluhota
 • deficit možganskih živcev – kombinacije centralnih kliničnih znakov
 • drugi nevrološki problemi
 • specialna neinvazivna diagnostika sklepov


Razlike med MR in CT diagnostiko

 

 • MR je občutljivejši za mehka tkiva kot so možgani, hrbtenjača in medvretenčni diski
 • MR locira spremembe v treh ortogonalnih ravninah, kar pripomore k natančni lokalizaciiji
 • MR ustvarja sliko z neškodljivim magnetnim poljem, CT pa z močnim RTG obsevanjem
 • MR diagnostično pokriva 60 do 70% nevrološke patologije, CT le 30 do 40% (kosti)


Kako deluje?


Pri tej metodi izkoriščamo dejstvo, da se atomska jedra v magnetnem polju obnašajo kot magnetna igla v kompasu. V MRI diagnostiki se spremlja izključno obnašanje jeder vodikovih atomov, ki jih je v telesu največ. Računalnik spremeni električne impulze v piksle in jih prikaže na ekranu. Različna tkiva torej ustvarjajo različno intenziteto – sivino slike. V diagnostiki z magnetno resonanco govorimo o hiperintenziteti (bolj svetla slika) in hipointenziteti (bolj temna slika).

O MRI aparatu

Naprava Esaote Vet-MR, ki jo v naši kliniki uporabljamo za magnetnoresonančno slikanje je s svojo obliko in vgrajeno programsko opremo prilagojena prav veterinarski uporabi. Predhodne meritve magnetizma okolja, vgradnjo in kalibracijo je izvedla proizvajalka naprave firma Esaote v sodelovanju z ljubljanskim podjetjem Septum. Naprava omogoča slikanje v nizkem magnetnem polju (0,2 Tesla). Nameščena je v Faradejevi kletki, v kletnih prostori klinike, kjer je najmanj izpostavljena zunanjim elektromagnetnim silam.

Potek preiskave z magnetno resonanco

Pred vsakim MR pregledom opravimo klinični pregled živali. Sledi nevrološki pregled s katerim lokaliziramo bolezensko spremembo ali poškodbo živčevja in določimo mesto na telesu živali, ki ga bomo preiskali. Prizadeto področje RTG slikamo. Po potrebi opravimo laboratorijske preglede krvi in urina. Žival uvedemo v splošno anestezijo in jo priključimo na aparat za inhalacijsko narkozo. Plitva narkoza je potrebna, da se žival med snemanjem ne bi premikala. Telo živali na premični mizi s pomočjo različnih podlog, trakov in uteži namestimo popolnoma simetrično v tuljavo (angl. coil) in ga potisnemo v magnetno polje. Preiskava traja približno 1 uro.

Snemanje

Najprej opravimo orientacijsko sliko s katero določimo pozicijo telesa in jo po potrebi še popravimo. Z drugo sliko (SCOUT) še enkrat preverimo pozicijo opazovanega organa ali njegovega dela v vseh ortogonalnih ravninah (vzdolžni, prečni in hrbtni) in prikažemo grobo sestavo opazovanih struktur. Sledi snemanje po naprej določenem protokolu za posamezne telesne dele živali in diferencialne diagnoze. Običajno najprej uporabimo T1 in T2 sekvenco v vseh ortogonalnih ravninah, nato nadaljne vrste sekvenc in izberemo debeline rezov (od 1 mm naprej – običajno 3 do 5 mm) v poljubnih ravninah. Predvsem pri sumu na tumorje, je indicirano tudi slikanje s kontrastom, ki ga apliciramo živali v veno. Izvidi so vidni na računalniškem zaslonu s pomočjo specialnega računalniškega programa. Posnetke arhiviramo na CD in jih na željo lastnika ali napotnega veterinarja priložimo. Vse slike prav tako arhiviramo v računalniškem strežniku klinike.
 

Postavitev diagnoze z magnetno resonanco

Zanima nas število lezij, njihova oblika, robovi, vraščenost, ugotavljamo prirojene ali pridobljene anomalije možgan in hrbtenjače (npr. hidrcefalus, siringomielija, Chiari malformacija, itd.) potrdimo tipe lezij: degenerativne (npr. starostna atrofija, degenerativna mielopatija, bolezni medvretenčnih diskov, itd.), tumorozne (npr. meningiomi, gliomi, metastaze, itd.), vnetne (npr. granulomatozni meningoencfalitis - GME, diskospondilitis, itd.), žilne (infarkti, poškodbe, embolija diska, itd.) in druge.