Odpravljanje notranjih in zunanjih zajedavcev
kot preventiva ali zdravljenje je zelo pomemben del veterinarske medicine. Zunanji paraziti (bolhe, klopi, komarji ...) so prenašalci številnih nevarnih bolezni, kot so borelioza, anaplazmoza, babezioza, dirofilarija ... Notranji paraziti pa imajo poleg nevšečnosti za žival tudi zoonotski potencial (se prenašajo na človeka).
Na voljo so številni preparati v obliki tablet, ovratnic ali ampul za kožni nanos. Naši zaposleni vam bodo z veseljem svetovali, katero sredstvo bi bilo primerno za vašega ljubljenčka.
nazaj
S preventivnimi pregledi odkrivamo nekatere bolezni v začetnih fazah, ko klinično še niso zaznavne. Pri zdravljenju in pričakovani prognozi je namreč zelo pomembno, v kateri fazi je bila bolezen odkrita - če jo odkrijemo bolj zgodaj, so možnosti ozdravitve ali daljšega življenja običajno bistveno večje.
Včasih svetujemo določene preventivne preglede le pri nekaterih pasmah psov ali mačk, pri katerih je znana genetska predispozicija za določeno bolezen (na primer pregled srca pri pritlikavih pasmah psov, bokserjih, dobermanih ..., ultrazvok ledvic pri perzijkah, maine coon-ih ..., ortopedski pregled pri odraščajočih psih večjih pasem ...). V teh primerih preventivne preglede svetujemo že pri mladih živalih ali živalih v srednjih letih.
Geriatrični preventivni pregled je namenjen starejšim živalim, njegov namen pa je zgodnje odkrivanje degenerativnih bolezni (popuščanje delovanja ledvic, okvare srca, endokrinopatije, degenerativne spremembe sklepov ...).
nazaj
Rentgensko slikanje kolkov, komolcev in hrbtenice za vzrejne preglede opravljamo odvisno od vzrejnih zahtev za določeno pasmo psov ali mačk. RTG slike kolkov in komolcev po opravljeni preiskavi pošljemo na Veterinarsko zbornico, kjer oceno poda posebej sestavljena strokovna komisija. Izvid o pregledu hrbtenice podamo pri nas.
RTG slikanje kolkov je potrebno, v skladu s svetovnimi veterinarskimi smernicami, vedno opraviti v splošni anesteziji.
nazajUltrazvočni pregled srca za namen vzreje rutinsko opravljamo pri nemških bokserjih, kjer odkrivamo prisotnost pulmonalne ali subaortne stenoze ter kavalier king Charles španjelih, kjer izključujemo zgodnji razvoj mitralne endokardioze.
Pregled je priporočljiv tudi pri nekaterih drugih pasmah psov, kot so staffordshirski terier, bulterier, novofundlandec, ter mačk, kot so maine coon, britanska kratkodlaka mačka, norveška gozdna mačka, sfinga ...
nazaj
Z ultrazvočnim pregledom ledvic ugotavljamo policistično degeneracijo ledvic, ki se pojavlja predvsem pri perzijskih mačkah, eksotičnih kratkodlakih mačkah, maine coon-ih in nekaterih drugih pasmah mačk ter pri psih pasme bulterier in v redkih primerih pri nekaterih drugih terierskih pasmah.
nazaj
Magnetno resonanco glave z namenom vzrejne preventive najpogosteje opravljamo za odkrivanje siringomielije, predvsem pri pasmi kavalier king Charles španjel.
nazaj
Danes za mnogo prirojenih bolezni poznamo genetske mutacije, ki jih povzročajo. Te genske okvare se lahko izražajo v dominantni obliki, kjer je osebek, ki je nosilec okvarjenega gena vedno tudi klinično prizadet. V teh primerih nam genetsko testiranje omogoča postavitev natančne diagnoze in zgodnje odkrivanje bolezni, kadar se le-ta razvije kasneje v življenju. V primeru recesivnega dedovanja genetske okvare iščemo tako homozigotne osebke, ki bodo bolezen razvili (imajo dva okvarjena gena), kot tudi heterozigotne nosilce (imajo le en okvarjen gen), ki bolezni sicer ne bodo razvili, vendar bodo zapis zanjo v primeru parjenja prenesli na potomce.

Genetske preiskave prirojenih bolezni izvajamo v povezavi z veterinarskimi diagnostičnimi laboratoriji v Sloveniji in Evropi.

nazaj