Veterinarji razpolagamo s širokim strokovnim znanjem iz splošne veterine, hkrati pa razvijamo in poglabljamo tudi specialna strokovna znanja interne veterine. V sklopu klinike se v veterinarski ambulanti za internistiko ukvarjamo z diagnostiko in zdravljenjem bolezni notranjih organov, kot so pljuča, jetra, ledvice, trebušna slinavka, črevesje, ...


Interna veterina preučuje in zdravi tudi infekcijske bolezni, metabolne bolezni (npr. sladkorna bolezen), bolezni krvi npr. anemija), imunološke motnje, rakava obolenja in mnoge druge bolezni.

Bolezni notranjih organov ugotavljamo s pomočjo sodobnih diagnostičnih pripomočkov in postopkov:Punkcija je postopek, pri katerem z iglo odvzamemo majhno količino tkiva ali telesnih tekočin za citološko (celično) preiskavo, mikrobiološko ali biokemijsko preiskavo.

Biopsija je odvzem tkivnega vzorca, ki ga pod mikroskopom pregleda specialist patolog. Tkivne vzorce je mogoče odvzeti s kirurškim posegom (kirurška biopsija), med endoskopsko preiskavo (endoskopska biopsija) ali z iglo, ki jo uvedemo pod ultrazvočno kontrolo.