Bolhe so krvosesne žuželke, ki pri psih in mačkah povzročajo srbež in s tem povezano nelagodje. Pri velikem številu psov bolšja slina, ki jo ob ugrizu bolha sprosti v kožo, povzroča alergijsko reakcijo, ki je še posebej srbeča.  V primeru alergije se psi in mačke na mestu ugriza močno grizejo in praskajo ter si s tem poškodujejo in inficirajo kožo. Približno 50% psov, ki trpijo za alergijo, je alergičnih ravno na bolšjo slino.

Ob močni okuženosti lahko pride tudi do slabokrvnosti. Bolhe so prenašalci nekaterih zajedavskih bolezni (npr. črevesne trakulje Dipylidium caninum), povzročitelja bolezni mačje praske Bartonelle helanselae ter bakterij Mikoplasma haemocanis in Micoplasma haemofelis, povzročiteljic resne bolezni, ki prizadene rdeče krvničke.


Najbolj razširjena vrsta bolh pri nas je mačja bolha - Ctenocephalides felis, ki sesa kri pri psih in mačkah. Izjemoma lahko ugrizne tudi človeka, vendar se na ljudeh ne naseli trajno. Odrasle bolhe prebivajo na psih in mačkah, razvojne oblike (jajčeca, ličinke in bube) pa se nahajajo v njihovi neposredni okolici. Živali se najpogosteje okužijo iz okolice na sprehodu ali na domačem dvorišču, tja jih pogosto zanesejo mačke ali pa direktno od drugih živali. V bivalno okolje jih lahko prinese tudi človek.


Bolhe so 2 – 3 mm veliki insekti, ki jih na živali opazimo s prostim očesom. Ker skačejo in so zelo hitre, jih lahko ob manjših invazijah tudi spregledamo. Žive bolhe in njihove iztrebke najlažje zasledimo na področju križa, kjer se žival ne more očistiti. Da bi se prepričali  ali so med dlako bolšji iztrebki ali le smeti, je najbolje, da črne pike zmočimo na belem papirju. Če se črni iztrebek raztopi in se papir obarva rdeče, gre zagotovo za bolšji iztrebek – sled bolhe.


Bolhe so navzoče pri psih in mačkah vse leto, vendar opazimo več invazij  ob večjih temperaturnih spremembah (predvsem ob prehodu iz jeseni v zimo, ko se hočejo iz okolice »rešiti« v topla stanovanja). Zato svetujemo celoletno preventivno tretiranje proti zajedavcem. Če se bolhe na živali že pojavijo, je potreben takojšen nanos pripravkov na veterinarski recept, kajti le ti imajo dokazano učinkovitost. Pri odpravljaju bolh moramo veliko pozornost nameniti  prostoru v katerem žival živi. Zaščita oz. dezinsekcija mora trajati več mesecev, ker prihaja do ponovne invazije iz razvojnih oblik parazita, ki lahko v okolici preživi tudi do pol leta.


Za najboljšo zaščito vašega ljubljenca se oglasite na naši kliniki in svetovali vam bomo katero izbrati. Večina sodobnih veterinarskih preparatov (v obliki kožnih nanosov ali tablet) deluje vsaj mesec dni in s tem pobije vse novo izležene bolhe iz okolice.  Posebej  moramo poudariti, da preparatov za pse nikoli ne dajemo mačkam, ker so za njih nekateri (na osnovi permetrina) smrtno nevarni.