Kužni kašelj, s tujko infekciozni traheobronhitis je klinični sindrom vnetja zgornjih dihalnih poti - sapnika (traheje), sapnic (bronhov) in občasno tudi grla (larinksa). Bolezen povzročajo različni povzročitelji, pogosto v kombinaciji: virusi (virus pasje parainfluence, pasji adenovirus, redkeje pasji herpesvirus, reovirus in virus pasje kuge), bakterije (Bordetella bronchiseptica in druge bakterije kot sekundarni povzročitelji) ter mikoplazme.

 

Značilen klinični znak je intenziven, suh kašelj, ki se pojavi iznenada. Lastniki ga pogosto opisujejo: "kot da se je psu nekaj zataknilo v grlu" in ga ob pregledu izzovemo s pritiskom na sapnik ob vhodu v prsno votlino. Kašelj lahko postane tudi produktiven, takrat psi izkašlujejo belo penasto vsebino, ki jo lahko zamenjamo z bruhanjem. Psi običajno ne kažejo splošnega slabega počutja. V redkih primerih lahko bolezen napreduje v hudo obliko obolenja s povišano telesno temperaturo, vnetjem grla (laringitisom), oteženim dihanjem, celo pljučnico (bronhopneumonijo). Pregled pri veterinarju je nujen, da izključimo druge vzroke kašlja (npr. srčno popuščanja, pljučnica,...).
Kužni kašelj je zelo nalezljiv. Psi se skoraj vedno okužijo od drugih psov (na sprehodih, v pasjih hotelih, razstavah, tekmovanjih, zavetiščih, ...) z direktnim kontaktom oz. z aerosolom izdihanega zraka. Klinični znaki se pojavijo približno 1 do 5 dni po okužbi. Običajno psi ozdravijo sami od sebe v nekaj dneh do dveh tednov, kašelj jim lajšamo z zeliščnimi sirupi za lažje izkašljevanje.

V primeru hujšega obolenja je potrebna bolj intenzivna terapija z antibiotiki, antitusiki (sredstvi za zaviranje kašlja), bronhodilatatorji (zdravili za širjenje sapnic) in/ali inhalacijami.

Zaradi nevarnosti prenosa bolezni obolele pse izoliramo pred drugimi psi za 2 tedna. Kužni kašelj ni prenosljiv na ljudi, razen izjemno redkih primerov prenosa okužbe z B. bronchiseptico na ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.

 

Za preprečitev okužbe s kužnim kašljem je zelo pomembno redno cepljenje psov proti kužnim boleznim. Kombinirana, petvalentna cepiva, ki se uporabljajo v Sloveniji, pse zaščitijo proti trem potencialnim virusnim povzročiteljem: pasji parainfluenci, pasji adenovirozi in virusu pasje kuge. Cepljenje je potrebno vsaj tri tedne pred obiskom pasjega hotela, pasje razstave, tekmovanja ali drugega dogodka z večjim številom psov.

V tujini obstaja tudi cepljenje na nosno sluznico (intranazalno) proti B. bronchiseptici, ki v Sloveniji žal še ni na voljo.