Specialne storitve veterine so organizirane v posameznih veterinarskih ambulantah, med njimi je tudi veterinarska ambulanta za nevrologijo.


Na kliniki diagnosticiramo in zdravimo nevrološke bolezni, kot je vkleščenje (hernija) medvretenčnih diskov, Wobblerjev sindrom, diskospondilitis, sindrom caude equine, epilepsija, vnetne in razne degenerativne bolezni živčevja, siringomielija itd.

Za kirurško ali konzervativno zdravljenje nevroloških obolenj je potrebna natančna diagnostika. Zato si za postavitev diagnoze pomagamo z vrsto preiskav:


    • Preiskave z magnetno resonanco

Magnetna resonanca omogoča neposreden vpogled v možgane in hrbtenjačo. MR je diagnostična metoda, ki je zaradi svoje natančnosti in neškodljivosti za žival popolnoma nadomestila in presegla preiskave z računalniško tomografijo in rentgensko mielografijo. Preberi več o MR preiskavi >

Z lokalizacijo in videzom spremembe v živčevju lahko postavimo natančno diagnozo in jo uspešno zdravimo. Smo prvi v Sloveniji, ki smo začeli z magnetno resonanco izvajati diagnostiko bolezni živčevja pri psih in mačkah.


    • Odvzem in laboratorijske preiskave možganske tekočine


    • Odvzem in histološke preiskave živcev in mišic


Zaradi natančnosti MR diagnostike se lažje in samozavestneje odločamo za operativne posege. Točna lokacija in vrsta lezije, ki jo ugotovimo že pred posegom, bistveno vpliva na izbiro posega in izboljšuje operativno uspešnost.  Z operacijami ne le, da rešujemo življenje živali, ampak z zmanjšanjem bolečin bistveno vplivamo na njegovo kvaliteto.


 


Film prikazuje operacijo vratnega dela hrbtenice. Skozi ventralni dostop smo z odstranitvijo medvretenčnega diska sprostili vkleščeno hrbtenjačo. S tem smo žival rešili močne bolečine, ki je spremljala vsak gib glave.