Hrastov in pinijev sprevodni prelec sta vrsti metuljev, katerih gosenice so drevesni škodljivci. Prehranjujejo se z iglicami in listi: pinijev sprevodni prelec napada bor in cedro (redko macesen), hrastov pa predvsem hrast, lahko pa tudi brezo, gaber, kostanj in bukev. Gosenice se iz enega mesta hranjenja na drugega in na mesto, kjer se zabubijo, po tleh premikajo v tipičnih sprevodih oziroma »vlakcih« - značilnost, po kateri so dobili svoje ime.
Hrastov sprevodni prelec je razširjen v hrastovih gozdovih po vsej Evropi, tudi v Sloveniji. Gosenice so praviloma aktivne od maja do sredine julija. Pinijev sprevodni prelec se v Sloveniji pojavlja predvsem v borovih gozdovih na Primorskem, aktivnost njegovih gosenic pa je največja v marcu in aprilu. Zaradi čedalje toplejšega vremena je v zadnjih letih gosenic vedno več, hkrati pa lahko pričakujemo tudi njihovo bolj zgodnje pojavljanje.Zakaj vam pišemo o drevesnih škodljivcih?
Te gosenice pokrivajo drobne ožigalne dlačice, ki vsebujejo dražeči toksični protein (thaumetopoein). Le-ta pri ljudeh in drugih sesalcih ob stiku povzroči hudo vnetno reakcijo na koži ali sluznicah. Čeprav so lahko prizadete tudi mačke, se pogosteje pojavljajo primeri, ko v stik z dlačicami gosenic zaradi svoje radovedne narave pridejo psi. Do stika običajno pride v času, ko se gosenice premikajo in pridejo na tla, lahko pa se pojavijo težave tudi zaradi strupenih dlačic, ki jih prenaša veter.

Simptomi, ki jih opažamo pri psih so odvisni od dela telesa, ki je prišel v stik z dlačicami in obsežnosti stika. Pojavi se lahko povišana telesna temperatura, pohitreno ali oteženo dihanje, pohitreno bitje srca, modrikaste sluznice, otekanje jezika, ustnic in obraza, slinjenje, povečane podčeljustne bezgavke, bruhanje, driska, vnetje očesnih veznic …

− Najhujši (in najpogostejši) so simptomi v primeru, ko pes gosenico prime v gobček, kjer stik z veliko količino dlačic povzroči zelo hudo vnetje in otekanje sluznice ustne votline, jezika in grla, ki se kaže z bolečino (pes se s tačkami drgne po gobcu), pretiranim slinjenjem, oteženim dihanjem in pogostim ter oteženim požiranjem. V nekaj dneh lahko pride do nekroze (odmiranja tkiva) jezika, ki povzroči da del jezika odpade, kar kasneje lahko povzroča težave pri hranjenju.
− V primeru, da žival dlačice zaužije, pride do vnetja želodčne in črevesne sluznice, kar se kaže kot bolečine v trebuhu, bruhanje in driska.
− Pri stiku s kožo nastanejo srbeči rdeči izpuščaji in otekline. To je najpogostejša oblika reakcije pri človeku, pri psu pa se zaradi pokritosti z dlako pojavlja redkeje.
− Zelo neprijeten in boleč je stik z očmi, navadno zaradi dlačic, ki jih prenaša veter. Dlačice povzročijo vnetje očesnih veznic in vek, ali celo poškodbo (ulceracijo) roženice. Brez zdravljenja v hujših primerih lahko pride do izgube vida.
− Pes lahko dlačice pri vohljanju vdihne skozi nos, kar povzroči vnetje nosne sluznice in težave z dihanjem.
− V najhujših primerih stik z gosenico lahko privede do hudih sistemskih alergijskih reakcij (anafilakse), ki na koncu vodijo v smrt, ali zadušitve zaradi močnega otekanja dihalnih poti.

Kaj storiti?
V primeru stika z gosenico psu prizadeto mesto najprej temeljito sperite z vodo, pri tem pa mesta ne drgnite. Ne pozabite, da so dlačice gosenic nevarne tudi za človeka, zato pri tem uporabljajte rokavice. Nato čim prej poiščite veterinarsko pomoč!

Zdravljenje je podporno in usmerjeno proti zaviranju alergijske reakcije – veterinar bo psu apliciral protivnetna in protibolečinska zdravila ter po potrebi uvedel druga podporna zdravljenja (tekočinska terapija, zdravila za zaščito želodčne sluznice, intubacija v primeru težav z dihanjem …). Uspešnost zdravljenja je v veliki meri odvisna od hitrosti postavljene diagnoze in ukrepanja.

Torej, naš glavni nasvet je: v primeru stika s strupenimi gosenicami, hitro v najbližjo veterinarsko ambulanto!