Bi opazili, da vašega ljubljenčka boli zob? Bi prepoznali, da so njegove dlesni otečene, pordele, rob pa pomaknjen navzgor?

Tako kot ljudje si tudi psi in mačke lahko zlomijo zob ali trpijo zaradi bolezni dlesni. V bistvu naj bi kar 85% hišnih ljubljenčkov, starejših od 3 let imelo eno od oblik bolezni dlesni.

Težave z zobmi lastniki pogosto spregledajo, saj psi in mačke pokažejo bolečino in nelagodje precej neočitno. Zato je pomembno, da žival dobro opazujete in se glede kakršnihkoli sprememb čim prej posvetujete.

V pomoč vam na naši kliniki ponujamo preventivne zobozdravstvene preglede na katerih ustno votlino vašega psa ali mačke natančno pregledamo ter vam svetujemo glede ustne higiene oz. se pogovorimo o morebitnem posegu.

 

Simptomi, ki lahko kažejo na težave v ustni votlini so:

- pordele ali krvaveče dlesni,

- kri na igrački ali predmetu, ki ga pes žveči,

- prenehanje žvečenja igračk,

- oteženo jemanje hrane,

- izpuščanje hrane iz gobčka,

- zmanjšan apetit,

- odklanjanje trde hrane,

- odmikanje od hrane,

- žvečenje le na eni strani gobčka,

- oglašanje, kazanje bolečine pri hranjenju ali zehanju,

- slab zadah,

- povečano slinjenje,

- krvava slina,

- drgnjenje gobčka (s taco ali ob tla, stene …),

- pes ali mačka ne dovoli dotikanja po glavi in predvsem gobčku,

- otekline na gobčku,

- obarvani, zlomljeni ali majavi zobje,

- izcedek iz nosu, kihanje.

 

S primerno nego ustne votline lahko močno pripomorete k zmanjšani pojavnosti težav. Skrb za zdrave zobe vključuje:

- redno (dnevno) čiščenje zob z uporabo živalim prilagojene zobne ščetke in paste je odličen način za preprečevanje oz. upočasnjevanje bolezni ustne votline. Z njim je priporočljivo začeti že v mladosti, da se žival na čiščenje navadi.

- spodbujanje žvečenja z uporabo varnih igračk za žvečenje, encimskih žvečilk …

- kvalitetno prehrano. Lahko se odločite celo za dietno hrano za zmanjševanje in preprečevanje zobnih oblog.

- letne preglede ustne votline pri veterinarju.

 

Parodontalana bolezen


Parodontalna bolezen ali parodontoza je najpogosteje diagnosticiran problem ustne votline pri psih in mačkah. Prizadene obzobna tkiva, njen glavni simptom so vnete in krvaveče dlesni. Težave se začnejo z nabiranjem mehkih zobnih oblog (plak) na zobeh. Plak sčasoma zaradi kalcijevih soli v slini mineralizira in se pretvori v rjave, trde obloge - zobni kamen. Zobne obloge se pomikajo pod linijo dlesni in sprva povzročijo njeno vnetje (gingivitis), ki se lahko razvija več let. Če vnetja ne zdravimo, zajame vsa obzobna tkiva in napreduje v parodontitis, ki povzroči redukcijo dlesni in izgubo njene funkcije, uniči vezi med zobom in zobno jamico ter v končni fazi privede do izpadanja zob. Vneta dlesen je tudi izvorno mesto infekcije, ki se lahko po krvnem obtoku razširi v druge organe.

Vsi psi in mačke so dovzetni za paradontalno bolezen in najboljša obramba je rutinska nega zob in s tem odstranjevanje vzroka za nastanek bolezni, to je zobni plak. Po ultrazvočnem čiščenju zob pri veterinarju se lahko gingivitis še v celoti pozdravi, paradontitis pa le deloma. Zato je zelo pomembno, da nas obiščete pravočasno.

 

Hiperplazija dlesni


O hiperplaziji dlesni govorimo, kadar zaradi pretirane rasti dlesni opazimo preveč tkiva dlesni, navadno okrog zob. Lahko je posledica vnetja zaradi mehkih zobnih oblog ali uporabe nekaterih zdravil, lahko pa je vzrok neznan. Pogosta je pri nekaterih pasmah psov, predvsem pri bokserjih (tudi doge, dalmatinci, dobermani). Takšna dlesen ni pritrjena na zob, zato povzroči nastanek globokih obzobnih žepov, ki so idealno mesto za razvoj vnetja, saj je zob na tistem mestu nemogoče čistiti. Hiperplazijo dlesni odstranjujemo kirurško.

 

Prirojene napake


O nepravilnem ugrizu ali malokluziji govorimo, ko se zobje ob ugrizu ne prilegajo normalno zaradi neskladja v velikosti zgornje in spodnje čeljusti ali zaradi nepravilnega položaja zob. Žival ima lahko v takšnih primerih težave pri žvečenju in jemanju hrane. Poleg tega lahko zaradi nepravilnega položaja kakšen zob drgne ob mehko tkivo (dlesen, trdo nebo) ali drug zob ter povzroči poškodbo tkiva in bolečino. Veterinar bo presodil, ali nepravilen ugriz vašemu psu povzroča težave, zaradi katerih bi bila potrebna korekcija zob.

Odrasel pes ima 42 stalnih zob, mačka pa 30. Včasih je to število lahko manjše ali večje, v primeru da kakšen zob ne izraste, ali izraste kakšen preveč.

Pri manjkajočih zobeh ali hipodontiji gre lahko za popolno pomanjkanje zobne zasnove ali pa je stalni zob ostal v čeljusti in zaradi različnih dejavnikov ni izrasel (mehanična prepreka, poškodba, genska predispozicija …). Razliko opazimo le z rentgenskim slikanjem. V primeru resnično manjkajočega zoba ni potreben noben zobni poseg, če pa zob ni izrasel, je potrebno odstraniti kostno oviro oz. zob v celoti, saj je sicer lahko povod za številne težave.

Do povečanega števila zob ali hiperdontije pride zaradi prisotnosti nadštevilčnih zob, ki so rezultat genetskih defektov ali motenj v času razvoja zob. V primeru, da takšen zob povzroča težavo, ga je potrebno odstraniti.

 

Zaostali mlečni zobje


Zaostali mlečni zobje (zlasti podočniki) so težava predvsem pasjih mladičev majhnih pasem, zato bodite v obdobju menjave zob, ki običajno poteka od 4 do 6 meseca starosti, še posebej  pozorni. Če poleg (delno) izrastlega stalnega zoba opazite mlečnega, ki še ni izpadel, obiščite veterinarja. Takšen zob je potrebno izdreti, saj lahko moti pravilno izraščanje stalnega in povzroči nepravilni ugriz. Zaradi tesnega stika med njima se na tistem mestu tudi hitreje nalagajo zobne obloge.

 

Zlom zoba


Žival si lahko zlomi zob pri udarcu, padcu, žvečenju neprimernih predmetov (kamenje) ali pregrobi igri (vlečenje). Zlomi so lahko različni - od majhnega okruška, do povsem prelomljenega zoba, lahko gre za zlom krone ali korenine. V primeru, da pri zlomu pride do izpostavitve zobne pulpe, je to lahko zelo boleče. Takšen zob je potrebno izdreti ali endodontsko obdelati, da žival rešimo bolečine in preprečimo nadaljnje infekcije zoba.

 

Absces zobne korenine


Absces zobne korenine povzroči izpostavljenost zobne korenine bakterijam, do katere pride zaradi poškodbe pulpe (zlom zoba, malokluzija, termična poškodba, udarec …) ali poškodbe dlesni zaradi napredovane paradontalne bolezni. Ker je stanje lahko zelo boleče, opazite oteženo hranjenje - žival lahko spušča hrano iz gobčka, žveči le na eni strani ali sploh odklanja hrano. Kasneje lahko pride do otekline gobčka na mestu nad prizadetim zobom, najpogosteje pod očesom. Na prizadeti strani ustne votline pride do povečanega nalaganja mehkih in trdih zobnih oblog, prizadeti zob je lahko zlomljen, obarvan. Tudi to stanje navadno zahteva ekstrakcijo prizadetega zoba, potrebno pa je tudi zdravljenje z antibiotiki in protibolečinskimi sredstvi.

 

Gingivostomatitis


Gingivostomatitis je vnetje dlesni in ustne sluznice in je v največji meri posledica parodontalne bolezni in resorbtivnih lezij zob. Dejavnikov za nastanek je navadno več - genetika, prehrana, okolje, pogosto pa gre za povezavo z virusnimi boleznimi mačk (calicivirus, virus mačje imunosupresije (FIV), virus mačje levkemije). Zaradi neravnovesja v imunskem odgovoru pride do hude reakcije na bakterijski plak, katere posledica je močno vnetje.

Pri mladih mačkah je gingivostomatitis lahko posledica menjave zob in je prehodnega značaja, saj se po ultrazvočnem čiščenju in terapiji navadno umiri.

Pri kroničnem obolenju, ki se razvije pri odraslih mačkah opazimo hudo vnetje ustne sluznice, ki povzroča močno bolečino in nelagodje. Mačke so neješče ali težko jemljejo in požirajo hrano, se drgnejo po gobčku, močno slinijo … Zdravljenje je potrebno začeti čim prej. V hujših primerih je pogosto potrebna ekstrakcija vseh zob.

 

Če sumite, da bi vaš ljubljenček lahko imel težave v ustni votlini, nas čim prej obiščite. Po pregledu se bomo odločili za najprimernejšo rešitev in vašega kužka ali muco rešili neprijetnih bolečin.