Skrb za zdravje psička se začne že s skrbjo za zdravje psice, pravilno ter polnovredno prehrano matere in mladičkov, odpravljanjem notranjih in zunanjih zajedavcev, nadzorovano kotitvijo itd. Bodoče zdravje vašega psička je torej v veliki meri odvisno že od vestnosti vzreditelja.

 

Priporočamo, da se že pred nakupom kužka pozanimate o lastnostih in zahtevnostih želene pasme. Naj bo izbira kužka primerna vašemu življenjskemu slogu. Zavedajte se, da vam bo nov družinski član prinesel obilico veselja, zraven pa tudi obveznosti. Pravočasno se pozanimajte, kakšno dokumentacijo potrebujete in kdaj morate mladička prijaviti kot svojega, sploh če ga uvažate iz tujine.

Po nakupu je potrebno mladička v 7 dneh registrirati na svoje ime. Priporočamo, da ob tem psička pripeljete na pregled glede možnih bolezni in dednih okvar. Po potrebi mu bomo aplicirali sredstva proti zunanjim in notranjim zajedavcem ter ga cepili proti kužnim boleznim (oziroma preverili, kaj ima že opravljeno). Ob obisku bomo radi odgovorili na vprašanja, ki se vam porajajo v zvezi s pravilno vzrejo in prehrano, ki sta predpogoj za dolgo in zdravo življenje vašega novega ljubljenca. Pogovorili se bomo o možnostih kontrole reprodukcije, o morebitni sterilizaciji ali kastraciji, diagnostiki nekaterih bolezni ter drugih postopkih, ki so potrebni za pridobitev vzrejnih dovoljenj.

 

Mladega psa je priporočljivo že zgodaj začeti navajati na manipulacijo, ki jo bo doživljal pri veterinarju in negi. Vašemu ljubljencu redno pregledujte oči, ušesa, smrček, ustno votlino in šape. Če opazite karkoli nenavadnega, nas pokličite in se posvetujte. Pozorno opazujte bolezenske znake kot so otožnost, izguba apetita, hujšanje, spremenjeno zauživanje tekočine, bruhanje, driska, pogosto uriniranje, slinjenje, neenakomerno dihanje, spremembe na koži in dlaki itd.

                         

Pravilen in dosledno izveden program cepljenja proti pasjim kužnim boleznim je predpogoj za zaščito živali pred nekaterimi nevarnimi, nalezljivimi in včasih celo smrtnimi boleznimi.