Skrb za zdravje mlade muce se začne že s skrbjo za zdravje matere, pravilno ter polnovredno prehrano matere in mladičkov, odpravljanjem notranjih in zunanjih zajedalcev, nadzorovano kotitvijo itd. Torej je zdravje vaše muce v veliki meri odvisno že od vestnosti vzreditelja.
 
Tudi pri muckah priporočamo, da ob nakupu ali posvojitvi muce le-to pripeljete na pregled v veterinarsko kliniko, kjer bomo žival pregledali glede možnih bolezni, ji aplicirali sredstva proti zunanjim in notranjim zajedavcem ter jo cepili proti mačjim kužnim boleznim. Ob obisku bomo radi odgovorili na vprašanja, ki se novemu lastniku porajajo v zvezi s pravilno vzrejo in prehrano, ki sta predpogoj za dolgo in zdravo življenje vašega novega ljubljenca. Dogovorili se bomo o morebitni sterilizaciji ali kastraciji.

Mlado muco je priporočljivo že zgodaj začeti navajati na manipulacijo, ki jo bo doživljala pri veterinarju in negi. Redno ji pregledujte oči, ušesa, smrček, ustno votlino in šape. Če opazite karkoli nenavadnega, nas pokličite in se posvetujte. Pozorno opazujte bolezenske znake kot so otožnost, izguba apetita, hujšanje, spremenjeno uživanje tekočine, bruhanje, driska, pogosto uriniranje, slinjenje, neenakomerno dihanje, spremembe na koži ali dlaki itd.


Pravilen in dosledno izveden program cepljenja proti mačjim kužnim boleznim je predpogoj za zaščito živali pred nekaterimi nevarnimi, nalezljivimi in včasih celo smrtnimi boleznimi.


Program cepljenja proti mačjim kužnim boleznim


bolezen

starost ob 1. cepljenju

starost ob 2. cepljenju

starost ob 3. cepljenju

revakcinacija

Mačja kuga

8 - 9 tednov

12 - 13 tednov

vsaj 16 tednov

po 1 letu, nato na 3 leta

Herpesvirus

8 - 9 tednov

12 - 13 tednov

vsaj 16 tednov

po 1 letu, nato na 3 leta

Calicivirus

8 - 9 tednov

12 - 13 tednov

vsaj 16 tednov

po 1 letu, nato na 3 leta

Steklina*

nad 12 tednov

1 leto po 1. cepljenju

 

na 3 leta (oziroma po navodilih proizvajalca)

Mačja levkoza

vsaj 8 tednov

3 - 4 tedne po 1. cepljenju

 

po 1 letu, nato na 1 - 3 leta, odvisno od tveganja


Opomba: običajno se uporabljajo kombinirana cepiva, ki hkrati zaščitijo proti mačji kugi, herpes in calicivirusu, lahko tudi levkozi. Proti levkozi lahko cepimo tudi posebej z monovalentnim cepivom, da po nepotrebnem ne obremenjujemo organizma s cepivi proti boleznim, pri katerih je zaščita dolgotrajneša.


*Cepljenje proti steklini za mačke ni obvezno, razen če potujejo in prestopijo državno mejo. Zaenkrat je še priporočljivo za zunanje mačke, ki hodijo zunaj brez nadzora na področju blizu meje z Republiko Hrvaško.