Sterilizacija psice (kirurška odstranitev rodil) je poseg, s katerim trajno preprečimo gonitvene cikle in neželeno brejost pri psicah. Poleg tega so pomembni tudi zdravstveni vidiki, saj sterilizirane psice kasneje v življenju nimajo težav z navidezno brejostjo, gnojnim vnetjem maternice ter rakavimi spremembami na jajčnikih in maternici. Zgodnja sterilizacija (pred spolno zrelostjo oz. prvo gonitvijo) popolnoma prepreči tudi razvoj tumorjev na mlečni žlezi.

Sicer se sterilizacija lahko opravi kadarkoli tekom življenja psičke, ko le-ta ni v fazi gonitve. Najboljši čas za poseg je 2-3 mesece po gonitvi.


Kirurški poseg poteka v splošni inhalacijski anesteziji. Mladi psički praviloma odstranimo le jajčnike, pri starejših pa po potrebi poleg jajčnikov odstranimo tudi maternico v celoti (kadar je maternica spremenjena ali gre za sterilizacijo, kot terapijo pri gnojnem vnetju maternice).
Kirurška rana je v primeru odstranitve le jajčnikov majhna in običajno zašita z resorbtivnim šivalnim materialom, tako da šivov ni potrebno odstranjevati. Ko se psica prebudi, praviloma še isti dan odide v domačo oskrbo. Psička nosi zaščitni ovratnik še en teden po operaciji.


Po sterilizaciji se psica več ne goni. Pri manj aktivnih in požrešnih kužkih je potrebna pozornost pri prehrani, da ne pride do pretiranega pridobivanja na teži. Pri redkih so pojavi izrazitejša rast dlake (španjeli, setri). Še redkeje se pojavi nehoteno uhajanje urina (inkontinenca), kar se uspešno preprečuje z zdravili.
Kastracija psa (kirurška odstranitev mod) je operativni poseg, s katerim trajno preprečimo oploditveno sposobnost psa. Poleg preprečevanja neželenih mladičev, vedenjskih težav zaradi gonečih psic (tuljenje, uhajanje, agresija do psov ...) in agresivnega obnašanja do ljudi, pa kastracija preprečuje nastanek bolezni prostate in cirkumanalnih žlez. Pse kastriramo od šestega meseca starosti dalje.


Kirurški poseg poteka v splošni inhalacijski anesteziji. Kirurška rana tik pred mošnjo je dolga le nekaj centimetrov in običajno zašita z resorbtivnim šivalnim materialom, tako da šivov ni potrebno odstranjevati. Ko se pes prebudi, praviloma še isti dan odide v domačo oskrbo. Pes nosi zaščitni ovratnik še en teden po operaciji.


S pravočasno kastracijo spolnega nagona pri psu ni več, če pa jo opravimo v starosti, se lahko nagon delno ohrani. Pri manj aktivnih in požrešnih psih je potrebna pozornost pri prehrani, da ne pride do pretiranega pridobivanja na teži. Le redko se pojavi izrazitejša rast dlake (španjeli, setri).