Žival naj bo pred načrtovano operacijo tešča vsaj 12 ur, vodo pa mora imeti na voljo.
Ob sprejemu bomo žival stehtali, opravili splošni pregled in eventuelne laboratorijske preiskave ter dali ustrezno pomirilo. Skrbnik počaka z živaljo 15 - 30 minut, da se umiri in jo nato odda osebju klinike.

Živali vstavimo intravensko kanilo (plastično iglo), skozi katero med operacijo dovajamo infuzijske raztopine in anestetike, antibiotike, analgetike itd.

Pri sterilizaciji in kastraciji mačk in pri drugih manjših posegih to ni potrebno, saj anestetik dobijo v obliki injekcije v mišico.
Skozi kanilo vbrizgamo anestetik, da žival zaspi in v sapnik vstavimo dihalno cevko (tubus), preko katere bo dobivala iz inhalacijskega aparata mešanico kisika in hlapnih anestetikov. Žival priključimo na monitorje s katerimi spremljamo stanje življenjskih funkcij med operacijo.

Okvirno se dogovorimo o času odpusta domov, za točen čas odhoda pa se pozanimajte po telefonu oz. Vas bomo poklicali mi. Po zahtevnejših in dolgotrajnejših operacijah je včasih potrebno, da žival ostane na kliniki tudi po operaciji, ker mora dobivati infuzijo, zdravila in biti pod strokovnim nadzorom.

Ob odpustu s klinike dobite ustrezna navodila o ravnanju z vašo živaljo doma.
Žival bo verjetno po prihodu domov ostanek dneva prespala. Tudi, ko bo poizkušala vstati, bo še zelo nestabilna. Po narkozi je živali lahko slabo in bruha, lahko se pojavi kašelj zaradi tubusa v sapniku med inhalacijsko narkozo.

Najbolje je, da žival namestite v miren, topel, omejen prostor, dokler si popolnoma ne opomore. Na krajši sprehod lahko peljete psa šele naslednji dan, na dan operacije ga peljite samo toliko, da opravi potrebo. Dokler psu ne odstranimo šivov (običajno po enem tednu), je bolje, da ga sprehajate na povodcu.

Mačko namestite v varen prostor, kjer se ne more poškodovati. V zunanje okolje jo lahko spustite šele naslednji dan oz. ko si popolnoma opomore .

Hrano lahko žival dobi šele naslednji dan. Zdravila (antibiotike, anelgetike, …) aplicirajte po našem navodilu.
Večina psov in mačk bo nagonsko lizala rane, kar je potrebno preprečiti. Kirurška rana se najhitreje zaceli, če je čista in suha. V izogib lizanju rane mora žival nositi plastični ovratnik, dokler ne odstranimo šivov.

V primeru, da žival 24 ur po operaciji še vedno ne vstane, nas o tem obvestite. Pokličite nas tudi, če je žival rano zlizala, če se pojavi oteklina, če se iz rane izceja ali krvavi, če žival bruha ali kašlja. Vendar so vsi ti zapleti, še posebno po preventivnih operacijah (sterilizacija, kastracija) zelo redki.