Oj, radosti na prostem. Plavanje, pohodništvo ali s prehodi v parku - vsi razlogi, da se veselimo biti zunaj. Toda pozor - bolhe! Predvsem v začetku jeseni si želijo na toplem in varnem preživeti v vašem stanovanju. Ne le da so piki teh nadležnih zajedavcev za naše ljubljenčke neprijetno srbeči, povzročijo lahko tudi nekaj resnih težav, kot so alergija in kožne okužbe ter predstavljajo vir nekaterih notranjih parazitov.Kako zaščititi psa pred bolhami skozi vse leto?


Vsi hišni ljubljenčki v vašem gospodinjstvu bi morali biti zaščiteni pred bolhami. Ogroženi so tudi tisti, ki zunaj ne preživijo veliko časa. Potreben je le en izlet na prostem, da v dom prinesete bolhe, ki se lahko hitro razmnožijo v stanovanju in ogrozijo vas in vaše hišne ljubljenčke. Pomembno je zatiranje bolh vse leto, tudi v hladnejših mesecih, saj bodo sicer bolhe srečno preživele zimo v ogrevanem domačem okolju do enega leta.


Predstavljamo vam 9 načinov zatiranja bolh:


 1. Šamponi proti bolham


Kopanje psa proti bolham s posebnim zdravilnim šamponom proti bolham je lahko sicer delovno intenziven a poceni način zaščite vašega psa skozi celo leto. Številni šamponi proti bolham ob stiku ubijajo bolhe in preprečujejo njihovo vrnitev. Najboljši šamponi za pse tudi preprečujejo, da bi se bolšja jajčeca in ličinke razvile v odrasle krvosesne parazite. Mnogi od teh šamponov vsebujejo tudi sestavine, kot so ovsena kaša ali aloja, ki pomirjajo srbečo kožo.

Psa je potrebno kopati vsaka dva tedna, saj učinkovine ne bodo trajale tako dolgo, kot lokalno ali peroralno zdravilo.


 2. Topikalno zdravljenje bolh in klopov s kožnim nanosom


Medtem ko se zdi, da topikalna zdravila proti bolham delujejo le na mestu, na katerega so nanešena, so dejansko zelo učinkovita pri pokrivanju celotnega telesa psa.

Kapljice delujejo na celo telo saj se z maščobo širijo po vsem telesu.

Na ta zdravila ne vpliva kopanje, plavanje ali  dež, ker so topna v maščobi jih ni mogoče sprati.

Topikalni načini zdravljenja bolhe uničujejo in odganjajo nekaj tednov pred ponovno uporabo. Hkrati prekinjajo njihov življenjski cikel.

Veterinarji vam lahko pomagamo izbrati najboljši izdelek za vašega psa, ki je primeren za njegovo starost, velikost in pasmo. Ker spadajo učinkoviti nanosi proti bolham in klopom med veterinarska zdravila, boste v lekarni potrebovali recept veterinarja.


 3. Peroralna zdravila proti bolham in klopom


Tablete proti bolham so zelo priljubljene pri mnogih skrbnikih hišnih ljubljenčkov in jih lahko uporabljamo samostojno ali v kombinaciji s topikalnimi načini zdravljenja, odvisno od tega, kako močno je tveganje za bolhe.

Tablete za zaščito pred bolhami so v obliki majhnih žvečilnih tablet, ki jih dajemo enkrat mesečno. Delujejo tako, da motijo življenjski cikel bolh, vendar ne bodo ubili odraslih bolh na vašem ljubljenčku.

Pasjemu okusu prilagojene žvečljive tablete proti bolham je nekoliko enostavneje uporabiti tudi pri psih, ki jim je težko aplicirati zdravila. Z dodanimi okusi so pravzaprav bolj podobni priboljškom.


 4. Ovratnica proti bolham


Ovratnice proti bolham so še vedno aktualna možnost za preprečevanje bolhavosti, čeprav je njihova učinkovitost lahko odvisna od invazivnosti bolh v vašem okolju in od tega, koliko stika z izdelkom doseže koža vašega psa (za prenos substanc). Veterinarji vam lahko pomagamo pri odločitvi ali je bolšja ovratnica učinkovita rešitev za vašega psa. Preden izberete določeno ovratnico, poiščite takšno, ki ustreza starosti in velikosti vašega psa. Upoštevajte, da imajo nekateri ovratniki močan vonj, ki je lahko za vas moteč, še posebej, če vaš pes živi izključno v stanovanju.


Po namestitvi ovratnice na pasji vrat odrežite odvečno dolžino ovratnice, da je vaš pes ne bo žvečil. Pazite na znake nelagodja (npr. pretirano praskanje, rdečica,…), ki nastopijo v primeru alergijske reakcije.


 5. Raztopine za preprečevanje bolh


Gre za koncentrirane kemikalije, ki jih je potrebno pred uporabo najprej razredčiti v vodi in nato z gobico nanesti na pasjo dlako ali preliti po hrbtu. V razliko od šamponiranja, se psa po nanosu izdelka ne kopa.

Učinkovine, ki se uporabljajo v prelivih zoper bolhe, uničujejo odrasle bolhe do dveh tednov. Ker so ti kemični proizvodi lahko zelo dražeči, jih je potrebno uporabljati v rokavicah na svežem zraku in so zato postali manj priljubljeni kot druge metode nadzora in zatiranja bolh.

Glede njihove uporabe vprašajte svojega veterinarja. Nepravilna uporaba lahko privede do toksičnih reakcij tako pri hišnih ljubljenčkih kot pri ljudeh, ki jih zdravijo.


 6. Prah, pršila in robčki proti bolham


Puder proti bolham, razpršila in robčki so relativno poceni metode za odganjanje bolh.

Ob vdihavanju aerosola ali pudra lahko pride do draženja oči, ust in pljuč (tako pri živalih kot pri ljudeh). Pomembno je, da se teh izdelkov ne nanašate blizu oči, nosu in ust svojega ljubljenčka. Ker ti izdelki izginejo s kože hitreje kot lokalna zdravila, jih boste morda morali znova nanašati vsaka dva dni.

Preden uporabite prah, pršila in robčke proti bolham, se posvetujte z veterinarjem.


7. Čiščenje stanovanja/hiše


Ste vedeli, da odrasle bolhe, ki jih opazite na psu predstavljajo manj kot pet odstotkov celotne populacije bolh v okuženem domu? Zato je temeljito čiščenje hiše ključni korak pri prekinitvi življenjskega cikla zajedavcev pri še tako blagih napadih.


Čistiti boste morali vsak dan, dokler razmere ne bodo pod nadzorom, saj lahko razvojne oblike bolh (jajčeca, ličinke,.) vztrajajo v okolju več mesecev. Presesajte celotno stanovanje s poudarkom na najljubših območjih zadrževanja vašega psa ter vseh kotihh in podstavkih. Nedavna raziskava je pokazala, da sesanje ubija bolhe v vseh življenjskih fazah – 96 % je učinkovito pri ubijanju odraslih bolh in 100 % učinkovito pri uničevanju jajčec.


Operite vso posteljnino in igrače svojega psa z vročo milnico in presesajte tudi avto. Tudi če se vaš pes nikoli ne vozi v avtomobilu, boste morda prenašali bolhe na čevljih ali hlačah.


Odstranitev večine jajčec in ličink bolh bo pomagala zmanjšati populacijo odraslih bolh, ki se izvalijo v vašem domu.


 8. Gospodinjski razpršilci in praški


Poleg obdelave živali je za uspešno zatiranje bolh pomembna dezinsekcija vašega doma. V ta namen  so na voljo razpršila in praški, ki bodo ubili odrasle bolhe, pa tudi ličinke in jajčeca, ko se izležejo.

Razpršila so na voljo pri veterinarjih. Potrebno jih je uporabljati po navodilih proizvajalca in previdno, saj so lahko strupeni za ribe, ptice, mačke in otroke.

Večina posipov naj bi ubijala odrasle bolhe, bolšja jajčeca in ličinke, nekateri pa celo ubijajo klope.

Preden začnete z njihovo uporabo, natančno preberite etikete in se posvetujte s svojim veterinarjem. V primeru hude invazije bolh v vašem domu lahko najamete profesionalno DDD službo v okviru zdravstvenih zavodov.


 9. Nega vrta oz. dvorišča


Redno obrezovanje trate, grmovja in dreves bo pomagalo zmanjšati populacijo bolh na vašem dvorišču.

Če imate še vedno težave, razmislite o uporabi dvoriščnih razpršil ali zrnatih zdravil. Pri uporabi teh izdelkov bodite previdni, saj so lahko škodljivi za hišne ljubljenčke, ribe in ribnike. Pri tem vam lahko pomaga DDD služba.


O uporabi katerega koli sredstva proti tem nadležnim parazitom na živali ali v njeni okolici se posvetujte z veterinarjem. Z veseljem vam bomo pomagali rešiti vašo »bolšjo situacijo« .