Vroči poletni dnevi so tukaj in z njimi visoke temperature, v katerih lahko naše živali precej trpijo. Ljudje se lahko ohladimo na veliko različnih načinov, živali pa so povsem odvisne od nas.Večina živali se najbolje počuti na  temperaturi zraka nekje med 18 in 20 stopinj Celzija.
Žival bistveno težje prenašaj vročino od ljudi, ki navadno mislimo, da si bo v vročini nagonsko poiskala senco. Temu ni vedno tako! Živali, predvsem psi, sledijo lastniku, pa čeprav tudi po vročini.
 


Kako poskrbeti, da živalim ne bo vroče?

Poletje ni letni čas v katerem bi naše domače živali pretirano uživale, predvsem tiste, ki izvirajo iz severnejših zemljepisnih širin. Odgovornost vsakega lastnika je, da poskrbi za primerno zaščito živali. Kako torej prebroditi vročino? Pomembno je, da ne spregledamo nekaterih osnovnih ukrepov:

Dovolj sveže vode


Prva in zagotovo najbolj pomembna stvar v vročih dneh za živali je, da imajo vedno na voljo dovolj sveže vode. Ker psi v koži nimajo znojnih žlez, svojo telesno temperaturo uravnavajo preko dihal. S pohitrenim dihanjem se znižuje telesna temperatura, hkrati pa žival s sapo izgublja tudi telesno tekočino
Še toliko bolj pomembno je to dejstvo takrat, ko žival je veliko briketirane hrane, ki je že sama po sebi precej suha. Ne glede na to, kje ste, žival mora vedno imeti dovolj sveže vode.

Brez naporov in aktivnosti


Že manjša aktivnost lahko pri živalih v poletnem času povzroči vročinsko udar ter seveda pogin. Ogrožene so predvsem živali s kratkimi gobčki ali kakršnimikoli kardiovaskularnimi težavami. Živali nikar ne sprehajajte v vročini! Na sprehode hodite pozno zvečer ali zelo zgodaj zjutraj. Ne pozabite - s seboj imejte pitno vodo!

Ne puščajte jih v avtomobilih


Najpogostejši vzrok toplotnega udara in celo pogina živali je pozabljena žival v vročem avtomobilu. Čeprav ste pustili okna odprta, je za psa vročina, ki se nabere v avtomobilu, še vedno prehuda. Pomembno je, da ga vedno vzamete s seboj in ga ne puščate v avtomobilu. Vročinski udar lahko v vozilu nastopi že v 15 minutah po izklopu klimatske naprave. Uboga žival si tega nikakor ne zasluži!

Ne sprehajajte se po vročem asfaltu


Živali imajo tačke izjemno občutljive. Nikakor štirinožca ne sprehajajte po vročem asfaltu ali drugi vroči podlagi, saj si lahko poškoduje šape. Če je prevroče za vaše noge, je verjetno prevroče tudi za pasje.

Hlajenje z vodo


Tako kot človeku, tudi živali veliko pripomore k ohlajanju, če jih močimo z vodo. Vendar pozor - žival nikoli ne smemo pričeti močiti po glavi. Najprej pričnemo vodo polivati po tačkah in nato nadaljujemo navzgor. Žival lahko zaradi prehitre temperaturne razlike dobi temperaturni šok. Moker ljubljenček se bo veliko bolje počutil in lažje ohladil.

Prostori naj bodo prijetno hladni


Tudi bivalni prostori ne smejo biti za ljubljenčka preveč vroči. Kot smo že omenili, je idealna temperatura okoli 20 stopinj Celzija. Zvečer prezračite prostore, čez dan pa jih, če je mogoče, ohlajajte.

Kot lastniki živali smo za njihovo dobro počutje in zdravje odgovorni. V vročini se živali ne počutijo najbolje, zato vedno poskrbite, da bo vaš ljubljenček imel hladen prostor ter dovolj sveže vode. Poskrbimo zanje, ker jih imamo radi!