• Mačka naj ne bo v avtomobilu nikoli prosto spuščena.
• Izberite robustno prenašalno škatlo, ki se odpre z vrha in spredaj in se lahko enostavno razstavi (enostavno snemljiv vrh omogoči pregled nervozne mačke tako, da ostane v spodnji polovici). Raje izberite prenosne škatle, ki so enostavne za uporabo, kot trendovske in pogosto drage. Za nasvet o izbiri in uporabi povprašajte naše osebje.
• Doma postavite prenosno škatlo na mesto, kjer ga bo mačka sprejela kot kos pohištva in se ga počasi navadila.


• Naredite prenosno škatlo čimbolj udobno. Vanjo položite oblačila z vašim vonjem ali vonjem mačke (kos oblačila nežno podrgnite po mačjem obrazu, da poberete njen vonj). Tkanine lahko popršite tudi s sintetičnimi mačjimi feromoni (FeliwayTM) vsaj 30 minut pred odhodom. Sintetični feromoni so na voljo na naši kliniki. Ne pozabite, da je med potjo lahko mački slabo ali urinira, zato vzemite s seboj dodatno podlogo.
• Ko je čas za odhod, pustite, da mačka vstopi v prenašalno škatlo samostojno. Če ne vstopi sama, jo umirjeno primite in položite vanjo z vrha navzdol. Odstranite lahko zgornjo polovico prenašalne škatle, položite mačko v spodnji del ter jo pokrijete z zgornjim delom. Če se mačka zelo upira, jo lahko zavijete v brisačo z njenim vonjem ali popršeno s sintetičnimi feromoni in jo zavito odložite v prenašalno škatlo.


• Ko je mačka v avtomobilu je pomembno,da prenašalno škatlo zavarujete pred tresenjem med vožnjo. Položite jo na tla za prednji sedež ali jo pred premikanjem na sedežu zavarujte z varnostnim pasom. Vozite previdno, izognite se poslušanju glasne in agresivne glasbe, mački raje tiho prigovarjajte, da jo pomirite. Nekatere mačke rade gledajo skozi okno, večinoma pa so bolj umirjene, če prenašalno škatlo med potjo pokrijete z brisačo.
• Med hojo od avtomobila do recepcije veterinarske klinike prenašalne škatle ne stresajte oz. je ne zaletavajte ob noge.
• Na recepciji vam bomo pokazali kje se lahko usedete in kam odložite prenašalno škatlo. Svetujemo vam, da obrnete sprednji del škatle proti sebi in stran od drugih živali. Ostane naj pokrita z brisačo.
• Enak postopek velja za pot domov.

• Če imate doma več mačk, morate ob prihodu domov upoštevati dodatne varnostne ukrepe. Mačko pustite še nekaj minut v prenašalni škatli in opazujte, kako se ostale mačke nanjo odzivajo. Če so vse mačke mirne, lahko prenašalno škatlo odprete, da se mačka pridruži ostalim. Če opazite napetost med mačkami je to zato, ker je mačka s seboj prinesla vonjave iz veterinarske klinike. V tem primeru jo izolirajte v ločen prostor (s hrano, svežo vodo in mačjim wc-jem) za vsaj 24 ur, da ponovno pridobi domače vonjave.