Psi so naši najboljši prijatelji, ki nas spremljajo praktično povsod. Vedno so z nami ne glede na to, kje smo in kaj počnemo. Imeti psa pomeni veliko odgovornost, na katero v času našega dopusta nismo vsi vedno pripravljeni. Za našega najboljšega prijatelja je potrebno poskrbeti tudi takrat, ko se mi odpravimo na počitnice. Najboljša rešitev je zagotovo ta, da za čas potovanja najdemo primerno varstvo pri znanih in zaupanja vrednih osebah, kjer se bo dobro počutil. Velikokrat ta rešitev ni na voljo ali pa preprosto želimo njegovo družbo in ga vzamemo s seboj na potovanje. Zanj je lahko pot in sprememba okolja zelo stresna, kar pomeni, da moramo natančno vedeti, kako potovati. Pomembno je, da je potovanje za psa kar se da udobno, čim manj temperaturno naporno ter seveda, da ima potrebno hrano in pijačo.

Dopust s psom  in za kaj je potrebno poskrbeti pred potovanjem?


Najprej se posvetujemo z veterinarjem o preventivnih ukrepih za kraj, kamor potujemo (cepljenje, preventiva pred paraziti, zaščita pred poškodbami,...). Hišne živali so namreč dovzetne za razna specifična obolenja, ki jih pri nas ne poznamo. Pomembno je, da veterinar natančno pregleda psa pred potovanjem in oceni njegovo stanje. Podali vam bomo natančne nasvete, kako psa najbolje pripraviti na celotno pot in življenje v tamkajšnjem okolju. Svetujemo vam, da se na potovanje s psom pričnete pripravljati takoj, ko izveste za datum potovanja. Tako boste imeli dovolj časa, da se boste dobro in brez zadrege pripravili na pot.  

Za potovanje psov, mačk in dihurjev v države EU je potrebno:


Podrobnejšeinformacije glede premikov hišnih živali znotraj EU in med EU in tretjimi državami so dosegljive na internetnem naslovu External link opens in new tab or windowUprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin  ali telefonski številki 01 300 13 00.

Vsa obvezna veterinarska potrdila lahko pridobite na naši kliniki.
 


Na dopust s psom z različnimi prevoznimi sredstvi
Pes mora imeti za potovanje svoj prostor ter primerno temperaturo. Vse pa je odvisno od tega, s katerim prevoznim sredstvom potujemo. Nikakor ne smemo pozabiti na dejstvo, da ima pes tudi med potovanjem svoje naravne potrebe.

Potovanje z avtomobilom
Potovanje z avtomobilom je za psa najprimernejši način potovanja. Potuje v okolju, ki ga že pozna, saj se je verjetno z avtomobilom že večkrat peljal - k veterinarju, na krajšo pot itd. Ključnega pomena je, da ima pes v avtomobilu svoj prostor (kletko) in primerno temperaturo. Hkrati morate poskrbeti za varnost in občasne premore za opravilo življenjskih potreb. Pes mora imeti ves čas potovanja z avtomobilom na voljo svežo vodo, saj je lahko zaradi stresa bolj žejen, kot ponavadi. Kadar je pes med vožnjo nemiren, se slini ali bruha, nas povprašajte o možnosti uporabe pomirjeval in sredstev proti potovalni slabosti.

Potovanje z letalom
Pri potovanju z letalom letalska družba poskrbi, da vaš pes potuje v primerni kletki in prostoru, kjer je ves čas potovanja. Vedno mora imeti na voljo dovolj sveže vode. Kadar je lažji od 8 kg ga lahko vzamete tudi v kabino kot osebno prtljago.

Kampiranje ali hotel?
Ne glede na to, ali se odpravite kampirati ali v hotel, poskrbite, da bo imel rutino, ki jo je navajen doma. Hranjenje, sprehodi, veliko skupaj preživetega časa in svoj prostor, so ključne prvine pri spremembah, ki jih prinaša novo okolje.

Dopust s psom naj bo pozitivna izkušnja!
Potovanje s psom je lahko zelo prijetna izkušnja, če ste nanjo dobro pripravljeni. Predhodno se pozanimajte, kje je v destinaciji najbližji usposobljen veterinar. Ne pozabite na osnove pripomočke za nego in prvo pomoč ter zalogo zdravil, ki jih morebiti potrebuje.

Naj bo vaše potovanje s psom za oba nepozabna in pozitivna izkušnja!